Навигация
Вашата количка

Хард дискове за видеонаблюдение

Хард дискове за видеонаблюдение

Информацията е може би най-ценното, което трябва да пазим, когато става въпрос за записи от една система за видеонаблюдение. Нищо друго няма да има смисъл, ако при евентуален нежелан инцидент нещо се е случило със записите. Ето защо използваме само доказали се във времето хард дискове от водещи световни производители като Seagate. Разработихме и специален онлайн инструмент, който да Ви насочи при избора на подходящ капацитет за твърдия диск. Понеже винаги се стараем да бъдем практични в съветите си, ще споделим с една препоръка, която често даваме на нашите клиенти - така да подберат мястото на записващото си устройство (в което се намира и диска), че достъпът до него да бъде максимално ограничен, а в най-добрия случай до него да може да достига физически само един човек. Друга възможност за съхранение на записите е да правите копие на отдалечен сървър. Въпреки, че звучи сложно, в повечето случаи е достатъчно да разполагате дори само със споделен хостинг, а всяко съвременно записващо устройство ще Ви даде възможност да изпращате записите при настъпило алармено събитие чрез FTP протокол да него. По този начин винаги ще имате бърз достъп до информацията от твърдия диск, а при допълнителни усложнения, все пак ще разполагате с видео от камерите някъде в "облака".

Още информация ще откриете и в статията ни "Каква е разликата между обикновен хард диск и хард диск подходящ за използване в системи за видеонаблюдение?"

Защо е важно как съхраняваме записите си?

Както вероятно се досещате, видеонаблюдението на големи обекти се осъществява от служители в реално време, които откриват потенциална нередност в момента. Наличието на запис е един огромен плюс, когато става дума за последващо по-детайлно обследване на ситуацията. За по-малки и много малки (домашни) системи за видеонаблюдение записите са единственият начин за проследяване на събитията. Това обстоятелство превръща твърдият диск в изключително важен елемент елемент от цялата система за видеонаблюдение.

Къде съхранявате записите си?

Тази област претърпява много бурно развитие във времето. От VHS касетите до днес. Някои модели предлагат възможност за съхранение на записи директно на карта памет. Тази опция обикновено се използва за допълнителен бекъп при загуба на връзка между камерата и записващото устройство. Налична е само при някои модели IP камери. Длъжни сме да предупредим, че използването на локален запис в камерата носи известен риск. Ако камерата бъде компрометирана или открадната, картата памет също ще бъде изгубена.

Все още най-използваният метод за съхранение на записите (и вероятно още дълго време това ще остане така) е върху твърд диск. Защо това е така? С течение на времето HDD станаха достатъчно надеждни и бързи, за да могат да покрият изискванията на охранителната индустрия. Цената им стана повече от достъпна и въпреки все по-бурното навлизане на облачните услуги за отдалечено съхранение на записи, локалното съхранение в записващото устройство си остава най-достъпно. И не само ценовата достъпност прави дисковете предпочитан метод за записи. При моментна загуба на интернет връзката, може да пропуснете запис на важно събитие. За да не ви объркваме обаче ще каже, че винаги препоръчваме (при възможност разбира се) да се използват 2 метода за съхранение на записите - локално на HDD (малко по-скъпия вариант SSD) и отдалечен запис на облачна услуга. Така ще компенсирате възможно най-добре рисковете от загуба на данни и при двата отделни метода.

Въпреки, че HDD все още остават стандарт за съхранение на записи при системите за видеонаблюдение, тяхното основно предимство пред SSD в момента остава цената. Смеем да предположим, че докато става въпрос за разлика Х2 за капацитет около 1 TB и за разлика Х4 и повече за по-големите капацитети няма много основателни причини да предпочетете SSD диск за системата си за видеонаблюдение.

Колко дълго ще разполагате със записите?

В някои ситуации това е въпрос на законово изискване, а в други е просто въпрос на бюджет. Колкото и да голям капацитетът на твърдия диск в даден момент той ще се запълни, но добрата новина е, че почти всички записващи устройства автоматично решават проблема, като изтриват по-старите записи и на тяхно място започват да записват новите. Тук трябва да предвидите, според броя на камерите си, какъв да бъде капацитета на твърдия диск и с каква продължителност на записите ще можете да разполагате. Препоръчваме преди да изберете капацитета да се "консултирате" с нашия онлайн инструмент "HDD калкулатор за видеонаблюдение".

Колко време може да съхранява записите HDD с капацитет 1 TB?

Отговорът на подобен въпрос ще бъде в широки граници. Зависи от броя на камерите, тяхната резолюция, честотата на кадрите, типа компресията, която се използва, наситеността на сниманото пространство, дали се записът се задейства само при наличие на движение или е непрекъснат - 24 часа в денонощието. Съвкупността от всички тези променливи не дава възможност за прецизно предсказване на резултатите, но, за да имате представа ще дадем този пример:

При 24 часов запис на една камера с резолюция 2 MP, 24 кадъра в секунда, при режим на компресия H.264 ще може да разчитате на около 32 дни записи от камерата.

Предназначение:За видеонаблюдение Тип:HDD, вътрешен Форм-фактор:3,5" Капацитет:1 TB Скорост на четене:До 180 MB/s Обем на кеш памет:64 ..
126.00 лева
Без данък:105.00 лева
Предназначение:За видеонаблюдение Тип:HDD, вътрешен Форм-фактор:3,5" Капацитет:2 TB Скорост на четене:До 180 MB/s Обем на кеш паме..
174.00 лева
Без данък:145.00 лева
Предназначение:За видеонаблюдение Тип:HDD, вътрешен Форм-фактор:3,5" Капацитет:4TB Скорост на четене:До 180 MB/s Обем на кеш памет:64 M..
276.00 лева
Без данък:230.00 лева
Предназначение:За видеонаблюдение Тип:HDD, вътрешен Форм-фактор:3,5" Капацитет:8TB Скорост на четене:До 210 MB/s Обем на кеш памет:256 ..
684.00 лева
Без данък:570.00 лева
Показани 1 от 4 | 4 (1 Страници)
Бисквитките (cookies) ни помагат да подобряваме услугите си. Използвайки магазина, вие приемате употребата им. Молим Ви, да се запознаете и с нашата Политика за поверителност.