Искате ли да четете регистрационни номера на автомобили и да разпознавате лицата на евентуалните нарушители от записите на камерите за видеонаблюдение? Всички искаме това. Много камери с висока разделителна способност може да не успеят да Ви предложат идеалната разделителна способност и изображенията, които предлагат да са дори размазани, а когато се опитате да увеличите дадена област от изображението, нещата да станат още по-лоши.

В следващите редове ще Ви насочим при избора на правилната за Вашата ситуация резолюция на камерите за видеонаблюдение.

Резолюция на охранителните камери. Каква е разликата?

Какво е най-добрата резолюция на охранителните камери?

Разделителната способност на камерите е най-често гледаната характеристика на камерите за видеонаблюдение, а високата резолюция е задължителна.

Какво е резолюцията на една охранителна камера?

Разделителната способност се определя от общия брой пиксели, които съставят изображение. Например, Full HD (2MP) резолюция на камерата означава, че по ширина изображението съдържа 1920 пиксела, а във височина 1080 пиксела. След като умножите тези две цифри ще получите 2 073 600, което е общия брой пиксели в изображението. Височината на изображението се използва за символизиране на разделителната способност на камерата (или друго устройство) - 2MP (1080p), 4MP (1440p), 5MP (1920p) и 8MP (4K / 2160p).

Вземете под внимание следната таблица за сравнение на разделителната способност на камерата за сигурност:

Резолюция

Големина
на изображението

Брой пиксели в
изображението
Съотношение
на страните
1080p 1920x1080 2,073,600 16:9
4MP (1440p) 2560x1440 3,686,400 16:9
5MP (1920p) 2560x1920 5,017,600 4:3
4K (8MP) 3840x2160 8,294,400 16:9

Какви е разликата между 2MP (1080p), 4MP (1440p) и 5MP (1920p)?

Качество на изображението! Но защо би Ви било нужно качество на изображението 5MP? В повечето случаи няма да е необходимо. Но, ако искате да използвате една камера, за да покриете по-голяма пространство, ще имате нужда от качествено изображение, ако Ви се наложи да увеличавате даден обект, който се намира в далечината на кадъра.

Ето няколко практически съвета при закупуване на камера за видеонаблюдение с висока разделителна способност

1. Много често на пазара се появяват комплекти за видеонаблюдение от по 6-8 камери и записващо устройство на цена от около 250 лв. Това е доста примамлива оферта, но дали всъщност ще Ви свърши работа? По-скоро не. Камерите с висока резолюция (говорим за резолюция над 2MP) вече са на изключително изгодни цени, а разликата в качеството, което ще получите за малко по-високата цена е огромно. Цената за една камера за употреба на открито с резолюция 2MP е само 90 лв. (от Дианид), а може да бъде и значително по-ниска при закупуване на някое от пакетните предложения за видеонаблюдение на Дианид.

2. Помислете колко голям периметър трябва да покрие всяка камера, за да определите от каква разделителна способност всъщност се нуждаете. Това е изключително важно, тъй като камерата с висока разделителна способност може да заснеме детайлна картина, но е възможно да не покрива всички области, които се нуждаят от охрана. Дори е препоръчително да определите по-малки зони за наблюдение от всяка камера, вместо да разчитате на една единствена камера, която да покрива по-голям периметър. 

3. Друг фактор, който трябва да вземете предвид, когато планирате поставянето на камери за видеонаблюдение, е стабилността мрежата. Ако сте планирали да използвате камери с по-висока резолюция, трябва да предвидите по-бърза и стабилна връзка на мрежата, тъй като по-качествените изображения предполагат и повече данни за пренос.

4. Подсигурете достатъчно място за съхранение на записите от IP камери с висока резолюция. По-високата разделителна способност на камерата Ви осигурява по-добро качество на изображението, което от своя страна изисква по-голям капацитет за съхранение на данните. Ако искате да разполага със записи за по-дълъг период от време от камерите с висока резолюция, трябва да предвидите по-голям твърд диск. Разгледайте калкулатора ни за твърди дискове, който ще Ви помогне да изчислите необходимия капацитет на твърдия диск.