Как да изберем - WIFI или кабелна връзка?

Разбира се, най-важно е първо да се информираме за предимствата и недостатъците на двата типа предаване на данни (ще се върнем на това малко по-късно), за да имаме поглед от различни ъгли над темата. Има няколко фактора, които трябва да се имат предвид. Въпреки, че безжичните камери имат някои предимства, може би лично нашето предпочитание е към жичната връзка, заради нейната по-голяма сигурност и доказала се надеждност. Като имате предвид гледните точки - предимства и недостатъци, които ще предоставим, Вашите лични нужди ще наклонят везните в едната или в другата посока.

Предимства и недостатъци на кабелните системи за видеонаблюдение

Тук изглежда най-големия "страх" на всички и недостатък на кабелните системи е тяхната първоначална инсталация. Инсталирането на кабелна система за видеонаблюдение отнема повече време. Свързано е с прокарване на кабели по целия имот, като най-често това включва и дупчене, замазване и така нататък. Разбира се след това, за да не изглежда всичко като строителна площадка, трябва да се покрият "следите" от окабеляването - по стени, по тавани и т.н. Ето тук може би повечето от вас вече се отказаха от окабеляването. Знаем, че звучи обезсърчаващо, но кабелните системи имат и своите предимства, които може да наклонят везните към тях. А, ако окабеляването се направи още в процеса на строеж, нямаме никакво съмнение, че това е правилният избор. Без значение кога ще прокарате кабелите, важно да е помните, че това обикновено се прави веднъж, след което няма да ви се наложи да правите нещо допълнително.

Може би най-голямото предимство на кабелните системи е тяхната надеждност. С тях няма проблем със загуба или слаб сигнал, както и прекъсвания заради използването на мрежови заглушители. Ще разполагате с постоянна връзка, по която ще преминават данните без да се влияят от метеорологични условия (както понякога се случва със безжично предаваните сигнали на по-големи разстояния). Едно голямо предимство - кабелната система е по-малко податлива на хакерски атаки. В повечето случаи, за да се случи целенасочен пробив към конкретна система ще е необходимо физически достъп до мрежовото оборудване. Ако търсите дългосрочно решение за видеонаблюдение, което да предлага сигурност и надеждност, кабелната система е перфектен вариант за Вас.

Предимства и недостатъци на безжичните камери (WIFI системи за видеонаблюдение)

Тук е моментът да се върнем към началото, където споменахме за двата тима типа предаване на данни. Когато става дума за безжични камери (WIFI), "безжично" се отнася само до начина на свързване на камерата към мрежата за предаване на данни. Това все още означава, че камерата трябва да бъде свързана към източник на електрическо захранване (освен, ако не е напълно самостоятелна - на батерии със соларен панел). Обикновено е малко по-лесно отколкото цялостното окабеляване, но е важно да се отбележи, за да не оставате с впечатление, че с WIFI камерите ще забравите напълно за кабелите и директно ще преминете към настройката.

Очевидно сред предимствата на безжичните камери най-голямото е необходимостта от по-малко окабеляване. Също така разполагате с малко по-голяма гъвкавост, ако се наложи да смените позициите на устройствата. В определени ситуации можете директно да вземете цялата си система и да я преместите на нова локация (което е възможно и с кабелни камери, но ще трябва отново да окабелите новото пространство).

Сред недостатъците на WIFI камерите слагаме необходимостта от достатъчно силен WIFI сигнал. Тъй като разчитате на този сигнал за достъп до камерите си, при прекъсвания бихте загубили важни моменти от случващото особено, ако не разполагате с локален запис в паметта на камерата. При много ситуации намаленият сигнал ще доведе и до влошено качество на картината. Именно поради тези недостатъци препоръчваме да помислите добре за мястото на безжичните камери спрямо WIFI рутера си, за да им осигурите максимално добра свързаност. Още нещо, което трябва да имате предвид е, че сигналите, които предават WIFI камерите могат да бъдат лесно прихванати и, ако не сте правилно защитени чрез пароли и криптиране, да бъдете много по-уязвими на хакерски атаки.

И така.

Безжични или кабелни камери да изберем?

Това наистина зависи от целите и дългосрочните ви планове. Ако търсите надеждност и устойчивост във времето, кабелните камери и системи за видеонаблюдение като цяло са перфектен вариант. В повечето случаи кабелните системи са идеални за по-големите проекти за видеонаблюдение. За по-бързи решения, при необходимост от наблюдение с 1 или 2 камери в дома или офиса - препоръчваме да се насочите към WIFI камери. Като цяло основните ни предпочитания са насочени към жичните системи заради тяхната надеждност и независимостта от наличието на силен WIFI сигнал.