PTZ камерите дават възможност за наблюдение на големи площи само с една охранителна камера. Съкращението на този вид камери казва много за възможностите, които може да очаквате от камерите - Pan Tilt Zoom.

Повечето модели предлагат настройка на предварително зададени маршрути, които да наблюдават, с възможност за хоризонтално наблюдение до 360 и вертикално до 180 градуса. Разбира се, освен настроените маршрути, може да управлявате PTZ камерите и в реално време - през записващото устройство (ако поддържа такъв тип камери), през мобилно или десктоп приложение. Чрез възможностите за оптично приближение (zoom), този тип камери дават възможност за наблюдение на отдалечени обекти (както лица и регистрационни номера), както и на големи пространство.

Много полезна функция е следенето на движещ се обект. По този начин камерата ще започне да се движи, когато в полезрението влезне движещ се обект. В този момента може да започне и да записва случващото се, както и да Ви извести за това по множество начини - по e-mail, на мобилно приложение, чрез SMS.

За да може да се възползвате максимално от възможностите, които предлагат PTZ камери, обикновено се монтират на стълб или по-високо място, което предлага видимост към охраняемата зона. Много модели се предлагат с опция за PoE захранване.

Някои от съвременни модели от висок клас могат да Ви информират за присъствие на конкретен човек (лицево разпознаване), дори сред стотици други индивиди.