В тази статия ще разгледаме един от най-често задаваните въпроси преди закупуване на видеонаблюдение, а именно - как да свържем IP камера към NVR (Network Video Recorder). В тази статия ще опишем това, което смятаме, че са препоръчителните настройки, които трябва да направите в NVR и IP камерите.

Като начало препоръчваме да проучите малко повече за Вашата локална мрежа, в това число да знаете и колко компютри са с свързани в мрежата. Тук имаме предвид мрежата, която имате вкъщи - по-грубо казано, колко устройства свързвате към рутера. По този начин ще се предотврати евентуален IP конфликт при конфигуриране на IP камерите и NVR. Ако не планувате да наблюдавате камерите си онлайн, може да пропуснете това "проучване" на мрежата. По подразбиране рекордерите, които предлагаме ще бъдат със IP 192.168.1.10, а IP камерите ще получават адресите по DHCP, т.е. динамично. Повече за DHCP можете да прочетете на страниците на Wikipedia. Препоръчваме Ви да настроите статичен IP адрес за всяка камера и NVR, за да можете по-лесно да откриете всяко устройство в мрежата си.

Свържете NVR към захранването, което идва в комплекта на устройството, а след това да свържете Ethernet кабел от рутера към Ethernet порта на NVR. След включване на NVR трябва да отидете в мрежовите му настройки. Разбира се, трябва да сте свързали NVR към монитор, за да виждате тези настройки.

Възможно е настройките на NVR да изглежда по малко по-различен начин, но опциите са тези. Обърнете внимание на следните настройки:

В зависимост от настройките на вашия рутер може да е необходимо да промените настройките на шлюза и IP адреса на NVR.

Да се съсредоточим върху получаването на IP адрес за NVR. Кликнете върху DHCP и натиснете ОК. След няколко секунди вашият NVR ще се свърже с рутера, за да получи наличен IP адрес. Върнете се в настройките на мрежата, за да видите какъв IP адрес сте получили. Това, което може да направите, е да настроите IP адреса на цифра (последната от четирите), по-висока от тази, която е получил NVR първоначално. По този начин ще избегнете всякакви конфликти на IP в мрежата.

Сега, когато NVR е настроен следващото нещо, което трябва да направите, е да конфигурирате IP камерите. По подразбиране камерите, които предлагаме идват с IP адрес 192.168.1.10. Добрата новина е, повечето от нашите камери са конфигурирани като DHCP. Това означава, че ако имате рутер в същата мрежа като NVR (би трябвало да имате ако сте успели да свържете NVR към мрежата), тогава най-вероятно камерата ще получи IP адрес от настройката на DHCP от рутера, веднага след добавите камерата към свободен канал в NVR.

Процес на конфигуриране на камерата

Уверете се, че сте свързали IP камерата към рутера или суича, както и, че сте свързали NVR към рутера или суича. Препоръчваме при началното конфигуриране на камерите да ги включвате и конфигурирате една по една. 

- След като включите NVR, на монитора ще видите съответния брой прозорци за наблюдение с надпис на върху всеки прозорец - "Не е конфигуриран".

- Сложете курсора на мишката върху някой от прозорците и кликнете върху знака "+". Ще се отвори прозореца "Цифрови канали".

- От лявата част на прозореца натиснете бутона "Търсене". След няколко секунди в горния прозорец (ако всичко е наред) ще се появи IP камерата, която сте свързали с нейните настройки по подразбиране.

- За да добавите камерата към съответния канал, маркирайте камерата (в горната част на прозореца), като кликнете еднократно върху нея. След това изберете канала към който искате да я добавите (в долния край на прозореца).

- Натиснете бутона "Добавяне". Камерата ще се добави към канала, а адресът ѝ ще се промени (вероятно ще бъде адреса, който сте задали на NVR + 1).

- Ако камерата изисква да добавите потребителско име и парола, въведете данните по подразбиране. Най-често това са: потребителско име: admin ; без парола.

Можете да промените настройките на дадена камера и ръчно през NVR. За целта, в горната част на прозореца "Цифрови канали" маркирайте камерата и изберете бутона "Мрежа". В този прозорец имате възможност да промените основните настройки на мрежата - IP адрес, маска и шлюз.

Ако искате да добавите повече камери, повторете колкото пъти е необходимо.

След като сме задали IP адрес на камерата, можете да я достъпите локално и през браузъра си (препоръчваме да използвате Internet Explorer), за да зададете допълнителни настройки на камерата. Напишете IP адреса ѝ в браузъра и ще получите достъп до камерата след като добавите потребителското име и паролата по подразбиране. След като получите достъп до камерата, уверете се, че ActiveX файловете са инсталирани. Те ще са необходими за достъп и конфигуриране на видео резолюции, график и др.

След като достъпите IP камерата през браузъра на компютъра е препоръчително да промените паролата за достъп до нея. Това можете да направите от менюто: DeviceCfg > Settings > Advanced > Account, след което изберете Modify PW. (промени паролата).

Ако все още не сте избрали IP камера или комплект за видеонаблюдение, вижте нашите предложения.