Както знаем, без значение дали става дума за фотоапарат, филмова или охранителна камера, изображението е отпечатък на светлината - в миналото върху лента, днес основно върху цифров сензор. При всички положения правилното осветление е много важно за качествения резултат. В един идеален свят, осветлението ще бъде абсолютно равномерно в цялото зрително поле на камерата и винаги ще получаваме перфектно експонирано изображение. Но реалността е доста по-груба. Най-често няма възможност да влияем на светлината, с която разполагаме. Ако сте в ситуация, в която получавате изображение с прекалено тъмни и / или прекалено ярки области, има някои опции, които ще са Ви от полза, за да получите по-детайлно и равномерно осветено изображение. Както вече се досещате, става дума за BLC, HLC и WDR. Целта и на трите метода е еднаква, но разликата се състои в начина им на работа. Докато BLC и HLC са цифрови корекции WDR е използва хардуера на камерата за подобряване на картината.

BLC и HLC

BLC и HLC коригират двата края спектъра в изображението. BLC (Back Light Compensation) е настройка, която позволява да зададете на камерата да експонира правилно тъмните части от сцената. Обикновено се използва автоматичната настройка, която позволява на камера сама да избира важния обект в кадъра и според тази "преценка" да настройва експозицията. За съжаление обаче автоматичният избор много често не е правилен, тъй като камерата може да избере като обект, по който да настрои експозицията, много светъл прозорец или например небе. За да се експонират правилно тези светли части се налага цялата картина да бъде затъмнена, но по тази начин тъмните области в изображението става още по-тъмни и в крайна сметка неизползваеми при преглед. Чрез BLC функцията на камерата, Вие разполагате с инструмент, чрез който да определите тъмните части в изображението за добра експозиция. Имайте предвид обаче, че тази корекция ще направи още по-светли светлите част в изображението и обекти като прозорците например, ще изглеждат като "прегорели" (вероятно чисто бели). Тук на помощ идва HLC.

HLC (Highlight compensation) е настройката, която позволява да компенсирате по-ярките части в изображението, за да видите достатъчно детайли от тях. HLC настройката е много подходяща в случаите, когато срещу камерата светят фарове на автомобил. При автоматична настройка на експозицията, камерата ще се опита експонира ярките фарове и в резултат на това всичко останало ще потъне в мрак. С използването на HLC настройката камерата ще намали акцента върху ярките обекти, като така ще имате възможност да разчетете регистрационните номера дори, когато камерата е осветена от фаровете на автомобила.

WDR

WDR (Wide Dynamic Range) също като BLC и HLC има за цел да подобри изображението, като премахва прекалено ярките или прекалено тъмните места. В повечето случаи резултатите от WDR са значително по-добри. Не всички камери обаче поддържат WDR, тъй като за този тип изображение се изискват 2 сензора, които да заснемат изображение, вместо един. Широкият динамичен обхват (WDR) използва двата сензора, за да заснеме една и съща сцена с две различни експозиции. Изображенията произлизащи от такива двойни сензори позволяват да се произведе точна експозиция както в тъмните, така и в светлите части на изображението, а резултатът е повече детайли в цялото изображение. А, ако WDR изображението се комбинира с BLC и HLC опциите, резултатите могат да са брилянтни. Прочетете повече за WDR.

Разгледайте предложенията ни за камери с WDR.

DWDR

Много от съвременните камери предлагат компромисно решение на WDR, като се опитват да пресъздадат резултатите му цифрово. Функцията DWDR (Digital WDR). Все пак за сцени, при които контрастът не е толкова голям, DWDR е много полезна екстра. Все пак, ако сте наясно, че сцената, която ще снимате има големи разлики в контраста с много тъмни и много светли места, препоръчваме предварително да се насочите към камера с WDR, а не DWDR.

Много често след като инсталирате охранителна камера може никога повече да не се наложи да променяте нещо по нея. Но, ако те в ситуацията, при която тази настройка "по подразбиране" не дава отлични резултати, е много възможно виновникът за това да е неподходящото осветление. А, ако то е неравномерно WDR опцията и BLC и HLC функциите ще ви помогнат значително да подобрите изображението.