Със сигурност не искаме да звучим плашещо в тази статия, а по-скоро да ви обърнем внимание, че може би е добра идея да бъдете малко по-предпазливи по отношение на имуществото си. Обикновено крадците, които биха влезна ли в дома ви, са доста изобретателни и използват методи за постигане на целите си, които не биха минали през ума на обикновен човек. Имайте предвид, че много хора са превърнали кражбите в своя професия и се отнасят доста отговорно към дейността си.

Много е възможно, ако попаднете в неприятната ситуация да бъдете ограбени, да откриете, че сте жертва на посегателство след известно време. Затова ви препоръчваме - не оставяйте крадците да се измъкнат незабелязано. Видеонаблюдението вече не е нито скъпо, нито трудно за инсталиране, а качеството, което предлагат дори по-евтините варианти е повече от задоволително. Опции като известяване от камерата при наличие на движение са нещо стандартно. Дори може да изберете записите от камерите да се съхраняват на отдалечено място, за да разполага с тях, ако недоброжелателите се сетят да компрометират камерите ви.

Кои са функциите, които трябва да притежава една камера за наблюдение на дома (минимум)

1. Запис с висока разделителна способност - Full HD (2MPx)

По-високата резолюция на камерата ще осигури по ясни изображения. Повече по темата може да прочетете от статията ни "Защо по-голямата резолюция е по-добра за видеонаблюдение"

2. Нощно виждане

Ясният образ през нощта или в тъмно помещение е сред най-важните функции. Инфраред технологията на камерата ще направи ясни кадри дори при абсолютна липса на светлина, а камерата сама определя при каква осветеност на околната среда да активира инфраред диодите, за да получава ясен образ.

3. Мобилен достъп

Неотдавна тази функция беше налична само за най-висок клас охранителни камери, а достъпът през мобилно устройство изискваше и плащане на месечен абонамент. С бързото развитие на технологиите и достъпа до високоскоростен интернет почти отвсякъде, днес можем да ви предложим функцията за мобилен достъп и управление на камерите напълно безплатно. Все пак, ако решите да съхранявате записи, като използвате хостинг или облачна услуга, ще трябва да заплащате някаква месечна такса.

4. Известия за активност

Тази функция ще ви позволи да получите незабавно уведомление на мобилното си устройство или на електронната поща, когато в охранявана от камера зона се засече активност. С тази функция може да спестите и много място за съхранение, ако използвате запис, само когато се появи активност пред камерата.

5. Зони на активност

Тази функция ще ви даде възможност да избирате област от полето, което камерата вижда. При наличие на движение само в тази област ще се активира запис или изпращане на известие.

6. Двупосочно аудио

Опция позволява да чувате и да говорите с посетителите - желани или нежелани.

Кабелна или безжична връзка

Темата е доста обширна и може да я разискваме надълго и нашироко и всеки трябва да избере за себе си, но ето какво е важно да знаете според нас.

Към момента захранване до камерите може да достига единствено по кабел. Това означава, че независимо дали ще направите системата си за видеонаблюдение от безжични камери или такива, които предават връзка единствено по кабел, няма как да избягате от захранването.

Може да използвате най-близките електрически контакти за да включите безжичните камери, но в този случай, ако решите да използвате UPS за системата, ще трябва да добавяте по един до всеки контакт, което няма да е никак удобно, а още по-малко евтино.

Защо бихте искали да използвате UPS?

В случай на прекъсване на електрозахранването, ако не разполагате с резервно, системата ви за видеонаблюдение ще стане безполезна.

Много удобен вариант е използването на един единствен кабел, по който да преминават и захранването и данните от камерата. Тази възможност се "предоставя" от PoE камерите.

Надяваме се темата да Ви е била полезна, а ако имате въпроси, ще се радваме да се свържете с нас, за да ви отговорим. Разгледайте нашите предложения за видеонаблюдение и изберете защита за дома си. Ако пък смятате, че няма да се справите сами с монтирането на системата за видеонаблюдение, ние сме насреща, за да го направим вместо Вас.