Когато разглеждаме предложенията за камери за видеонаблюдение ще открием стотици модели, от които да избираме. Всъщност обаче този огромен избор може да се окаже наистина объркващ. Затова в статията ще разгледаме основните типове камери разделени на база външен вид. Ако все още имате съмнения в избора на IP или аналогова камера, можете да разгледате статията ни по темата - "IP камера или аналогова (AHD) камера".

Колкото и огромен да ви изглежда избора от модели, можем смело да разделим камерите на 3 основни вида. Два от тези видове се куполни - стандартната и вандалоустойчивата (или удароустойчива) камера, а третия е така наречения булет тип. Разбира се, има още няколко вида специализирани камери, като PTZ и скрити камери, но тази статия няма да ги разглеждаме, тъй като в 99% от ситуациите се използват 3-те основни вида, които споменахме.

Може би трябва да започнем от там - защо се налага да има толкова много варианти дори на основните типове камери? Причината за това се крие в голямото разнообразие от обективи и IR подсветки, които могат да бъдат използвани в тях. Като започнем от малки куполни камери с лимитирано пространство за IR диоди и съответно ограничение на разстоянието на снимане в нощен режим и стигнем до варифокални, за които е наложително да имат малко по-големи размери, за да дават възможност на обектива да се разгръща. Това важи както за куполните, така и за удароустойчивите и булет камерите.

Може да видите вече инсталирани камери, които приличат на PTZ например, но всъщност са обикновени куполни камери, монтирани на стойка, за да бъдат малко по-отдалечени от стената по някаква причина.

На схемата може да видите устройството на обикновена куполна камера. Интересното е, че този вид камери получават името си от охранителните кули, а преди време този вид камери са се наричали Turret dome камери, като с течение на време е останало само dome (куполни) камери.

Схема на куполна камера

Искаме да изясним нещо, което понякога обърква хората. И трите основни вида камери могат да бъдат използвани както на открито, така и на закрито, в зависимост дали конкретния модел е създаден да бъде влагоустойчив или не.

Няколко думи за вандалоустойчивите камери. Това са всъщност куполни камери, на които корпуса е метален, а пред обектива е монтирано удароустойчиво стъкло. Тези камери обикновено имат степен на удароустойчивост IK10, а какво означават тези степени, може да разберете в статията ни “Вандалоустойчиви камери. Какво означават степените на IK защита”.

Като недостатък на този вид камери, можем да посочим възможността при мъгливо време или снеговалеж да получат замъгляване на защитното стъкло при използване в нощен режим, което да затрудни наблюдението. Разбира се вече има решения на този проблем при камерите, които използват пълноцветна технология за снимане в нощен режим. Като интересно предимство ще посочим, че удароустойчивото “стъкло” (всъщност плексиглас) е изработено да отразява външната светлина, за да не попада тя в обектива, а това всъщност пречи на вашите недоброжелатели да видят на къде всъщност е насочен обектива на камерата и в коя област снима.

Булет камерите можем да наречем класиката на камерите за видеонаблюдение, тъй като първите охранителни камери са именно в тази форма. Днес все още този тип камери имат възпиращо въздействие над само чрез вида си. Друго предимство е по-голямата гъвкавост, която притежават при монтаж, благодарение на възможността за насочване в 3 равнини. Тъй като булет корпусите разполагат с повече пространство за монтаж в тях могат да бъдат разположени всякакъв вид обективи. Може би ви е направило впечатление, че голямата част от специализирани камери за разпознаване на лица на обществените места или за измерване на температура са от вида булет. Това е така, тъй като те позволяват в тях да се поберат всички нужни компоненти за изпълнението на тези функционалности.

Можем да обобщим - най-често изборът на външен вид на камерата се свежда до личностно предпочитание. Това е така, защото в различите “обвивки” на камерите могат да бъдат монтирани компоненти, които покриват на практика всяка нужда.