IP камери

IP камерите преобразуват изображенията в цифров вид и могат да предават видео без загуба на данни (качество на изображението) практически на неограничени разстояния чрез интернет. Високата резолюция на цифровите изображения дава голяма точност при възможност за автоматизация на аларми и други уведомления.

Какво е IP камера?

Предимства на IP камерите Недостатъци на IP камерите
Поддръжка на висока резолюция - над 2Mpx По-висока цена в сравнение с аналоговите камери
Възможност за използване на по-малък брой камери с по-висока резолюция за покриване на по-голям периметър  
Възможност за предаване на захранване и данни чрез един кабел (PoE камери) -
IP камерата може да функционира като самостоятелно мрежово устройство и без мрежов видеорекордер -
Възможност за предаване на данни и чрез WIFI. В този вариант единствено е необходимо до камерата да достига захранващ кабел -
Възможност за лесно последващо разширяване на системата -
Опции за свързване с алармени оповестителни системи -
Еднократно преобразуване на сигнала в цифров -
Криптиране на данните  

Аналогови камери (AHD)

AHD камерите доставят HD видео, позволявайки на потребителите да видят повече детайли в сравнение с традиционните аналогови камери. Аналоговите камери предават видео сигнал по коаксиален кабел и сложността на свързване е сведена до минимум. Не изискват допълнително мрежово оборудване. Развитието на технологията и конкуренцията сред производителите на видеонаблюдение, доведе до значителен скок във възможностите на този тип камери за видеонаблюдение, а цената им за сходни на IP камерите функции се запази по-ниска.


Както и IP камерите за видеонаблюдение, аналоговите камери се свързват към записващо устройство. При аналоговите системи обаче, броят камери (AHD), които могат да се свържат е ограничен до броя на входовете за камери, с които разполага записващото устройство. Системите с IP камери позволяват безпроблемно да се добавят нови устройства.

Как да избера?

Този въпрос наистина няма еднозначен отговор, но най-често всичко зависи от индивидуалните Ви изисквания, целите на проекта и бюджета, с който разполагате. Бихме Ви дали следната насока - ако предвиждате разширяване на мрежата си от видеонаблюдение, задължително изберете IP решението. Ако това, което търсите е просто регистратор на случващото се с 2 камери (например) на най-добра цена - изберете AHD камери.