Въпреки, че поставяме фокуса върху охранителните камери, написаното по-долу е вярно на 100% за всички компоненти на системите за видеонаблюдение.

Всъщност можете да си купите охранителна камера за видеонаблюдение втора ръка много евтино. В различни сайтове за обяви сме откривали оферти за комплекти с по 4 камери и записващо устройство за под 100 лева. Изкушаваща цена, нали? Да, така е и точно поради тази причина е добре прочетете (дори набързо) следващите редове, за да знаете какви са плюсовете и минусите в едно такова предложение.

Споменахме малко по-горе на какви оферти за комплекти за видеонаблюдение сме попадали, а предложения за камери за по 10-15 лева не липсват. Дори употребявани PTZ камери на сериозни производители се предлагат на 1/10 - 1/15 от първоначалната си цена.

Видеонаблюдение втора ръка?

Какви са предимствата?

Ценовите предложения, които ще откриете са невероятно изгодни (поне на пръв поглед). Обикновено цената е 4-5 пъти по-ниска от тази на нова камера. И тук имаме предвид както предложения за никому неизвестни марки, така и такива за камери на световни брандове. Няма да увъртаме повече, защото всъщност колкото и да търсихме още предимства не открихме друго. Като предимство можем да посочим единствено цената.

Недостатъци

Ако сте достатъчно ненаблюдателни е много възможно да се възползвате от заложените настройки камерата втора употреба от предишния ѝ собственик. Ще се справите много по-бързо с първоначалното стартиране, но наистина ли искате някой друг да има пълен контрол над това устройство? Да, при много модели няма да е необходима дори смяна на IP адреса, за да бъде камерата онлайн веднага след стартирането ѝ. Бъдете много внимателни с първоначалната настройка. Връщането на фабричните настройки (ако все пак изберете вариант с камера втора употреба) е задължително в подобна ситуация.

Липсата на гаранция най-често носи главоболие за купувача. Всъщност не може да разберете какво е качеството на продукта, докато не го включите. Може дори да се окаже, че не работи. Напълно реална възможност е и камерата да се окаже крадена. Така или иначе няма да получите документ, който да доказва, че вие сте собственик. Бихте ли поели такъв риск?

Каква е цената на една охранителна камера втора употреба, ако сте платили за нея 20 лева и тя спре да работи след 2 дни? 10 лева на ден! Това е често срещана ситуация, след която най-вероятно ще трябва да потърсите нова. На тази тема може обърнем още малко внимание и не, за да Ви отказваме от покупката на техника втора ръка (всеки може да направи избора си), но е хубаво да претеглите възможностите и след това да видите в коя посока са везните.

Цена на нова и камера втора употреба

Да се върнем на примера с цената от 20 лева за една камера втора употреба. Ако тази камера работи 30 дни и след това спре, сметката показва, че плащате 20 : 30 = 0,67 лева на ден. При закупуване на нова камера от Дианид с минималната гаранция 2 години, с каквато се предлагат всички нови електронни устройства, на цена от 100 лева, плащате 100 : 730 = 0,14 лева на ден, а при възникнал проблем (който се покрива от гаранцията) дори не плащате транспортни разходи за отстраняването му. В дългосрочен план закупуването на чисто нова техника за видеонаблюдение е много по-икономично в дългосрочен план.