Може би тази информация се отнася повече до бизнес потребителите на по-големи системи за видеонаблюдение, но считаме, че би била полезна и за домашните потребители, които сега планират да направят стъпка към повишаване на сигурността си. Считаме, че информираността на потребителя едно от основните ни задължения, затова отделете няколко минути и прочетете следващите редове. Така ще можете да направите по-добър избор, базиран на един по-пълен поглед над цялостната картина. За целите на планирането и бюджетирането трябва да се вземат предвид всички възможни разходи, за да не се окаже, че сте обърнали внимание само на върха на айсберга.

Какво включва обслужването на една система за видеонаблюдение? Като започнем от камерите и запиващото устройствo (тях имахме предвид по-рано като споменахме върха на айсберга), преминем през софтуера за управление, изграждането и поддръжката на мрежовите компоненти, мрежовите ресурси, заплати на поддържащия персонал (отнася се за големи охранителни системи). За домашни и малки офис системи за видеонаблюдение трябва да бъдат предвидени разходите за монтаж, дали гаранцията, която дава фирмата, покрива отстраняване на проблеми свързани с работата на системата или покрива само фабрични дефекти в компонентите. Имайте предвид, че дори и при най-известните марки се случват фабрични дефекти, затова трябва да сте запознати с гаранционните условия, които ви се предоставят. Нещо, което много често се пропуска, колкото и да е странно е твърдия диск при планиране на домашна система за видеонаблюдение. В общия случай записващите устройства (NVR, DVR или хибридни) се предлагат без твърд диск освен, ако не е посочено изрично, че има диск включен в цената.

Добре да е да се вземе предвид и цената на първоначалния монтаж и конфигуриране на системата за видеонаблюдение. Професионалното извършване на тази услуга е много важно, за да може да разчитате на охранителната си система. Възможно е в някои ситуации и условия цената на монтажа да надвиши цената на техниката, като тук трябва да бъдат пресметнати и условията за изграждане на мрежата - окабеляване, захранвания.

Нерядко се налага към плановете си да добавите резервно автономно захранване. Това е необходимост, която е изключително полезна за местата с често прекъсване на електрозахранването. Цялата система би се обезсмислила, ако в неподходящ момент тя не работи заради прекъснато електричество.

Закупуване на комплект за видеонаблюдение и разширяване на системата. Обикновено при първоначално закупуване на системата изкушаващите са цените на малките комплекти с 2 или 3 камери. Обикновено закупуването на комплект винаги струва по-евтино от закупуването на компонентите поотделно, но тук е важно добре да си направите сметката. Ако сега закупите комплект 4 канален NVR с 4 камери отрязвате пътя си за ъпгрейд на системата в бъдеще. Планирайте внимателно, тъй като последващото добавяне на само 1 или 2 камери може да струват "солено", ако трябва да сменяте записващото устройство. Тук идва и въпросът с мястото за съхранение на записите. Ако увеличите броя на камерите, вероятно ще трябва да увеличите и мястото за съхранение на записите. Ако сега сте предвидливи ще можете да спестите доста пари със закупуването на 2TB диск вместо 1TB например. При сегашните цени това означава, че ще спестите повече от 60% от цената на още един нов диск.

Един много голям скрит разход може да се окаже съотношението качество - цена. Закупуването на камери по единствен критерий текущата ниска цена вероятно ще доведе до там, че тази камера няма да отговаря на очакванията ви за качество и е много вероятно след време просто да трябва да я замените с нова с подходящи технически параметри. Това обаче ще означава да платите 2 пъти за един и същ тип продукт.

Всъщност, посочените по-горе разходи не би следвало да са "скрити", но наблегнахме на тях, за да ви помогнем да избегнете неприятни ситуации и хващане на кукичката на недобросъвестни търговци. И така. Нека да обобщим какви са разходите за видеонаблюдение, които може да сте пропуснали на пръв поглед:

 • Камери
 • Записващо устройства
 • Твърди дискове
 • Софтуер (при по-мащабни проекти)
 • Мрежови компоненти (кабели, комутатори, усилватели)
 • Мрежови ресурси (капацитет на свързаност)
 • Други аксесоари (захранване, конектори, разклонители)
 • Монтаж
 • Поддръжка
 • Гаранция
 • Съотношението качество - цена
 • Закупуване на комплект или поотделно