Въпреки, че най-често задачата не е с повишена трудност, често се случва малки пропуски да причинят големи неприятности, които “струват” доста допълнително време за отстраняването им. Кои са най-често допусканите грешки при инсталирането на система за видеонаблюдение и как да си спестим главоболието от тях още в началото ще разгледаме в следващите редове.

  • Една от най-често срещаните грешки, която се допуска почти при всяка втора инсталация от непрофесионалист, е изборът на неправилна позиция на камерата, при която се допуска загуба на нощното виждане на камерата. Какво имаме предвид тук? Най-често системата се поставя и настройва за работа през светлата част от деня и това разбира се е съвсем нормално. По този начин обаче се пренебрегва работата на камерата в нощен режим. Ако поставим камерата така, че да снима коридора на офиса например и една трета от зрителното поле се заема от стена, която е близо до камерата или в близост до камерата има висящ предмет, при активиране на нощният режим и задействане на инфраред диодите ще се получи силно осветяване на този предмет или стена (които са в близост до камерата). Това ще доведе до получаване на зони с огромна разлика в контраста и невъзможност камерата да настрои правилно експозицията си, а така ще получите на практика неизползваема картина. Затова избягвайте поставянето на камери на места, където в близост до зрителното им поле попадат каквито и да е било предмети, стени, прозорци, огледала, които биха могли да спомогнат за постигането на зона с прекалено висок контраст и съответно лошо качество на картината в нощен режим.
  • Въпреки, че звучи елементарно, много често се случва влошеното качество на картината от камерата да се дължи на забравено предпазно фолио върху обектива. Обикновено “ефектът”, който се получава при допускането на тази грешка в инсталацията е, замъглена картина. Прочетете внимателно упътването, което идва с камерата и отстранете всички налични предпазни фолиа в процеса на инсталация на камерата, когато е най-подходящо (обикновено след като вече сте монтирали камерата на мястото ѝ). Обърнете внимание, че при някои модели камери може да има фолио както от външната страна, така и от вътрешната. При управляемите PTZ камери, трябва да се отстранят и някои допълнителни транспортни уплътнения.
  • Неправилното насочване на камерата спрямо наблюдаваната площ често води до загуба на ефективното ѝ зрително поле. Това се случва, когато при монтажа камерата се насочи така, че голяма част картината се заема от ненужни за целите на охраната обекти като небе например. Така освен, че се получава загуба на информация, тъй като не снимаме на правилното място се получава и разход на средства, тъй като така имаме нужда от поставянето на по-голям брой камери, за да “покрием” пространството. Наясно сме, че насочването на камерата може да е трудно понякога, но след като го направите правилно в началото ще си спестите главоболия по-късно. Препоръчваме за труднодостъпните камери първо да настроите наблюдението през мобилен телефон (ако разполагате с тази опция разбира се), след което да използвате телефона си като мобилен монитор, за да получите правилна представа за картината при настройка на ъгъла на виждане.
  • Когато настройвате WIFI камера при липса на сигнал поради голямо разстояние или множество препятствия като стени например между камерата и рутера, няма как да направите мрежата си. Често обаче се пренебрегва лимитът за пренос на сигнал при системите свързани чрез кабели. Знаем, че (най-грубо) при свързване с UTP кабел, разстоянието между камерата и рутера или суича трябва да е максимум 100 метра, а при използване на нискокачествени кабели това разстояние може да бъде и значително по-малко. За камери, които използват PoE технология за пренос на данни и захранване по мрежовия кабел, това разстояние е в рамките на около 60 метра. За по-големи разстояния препоръчваме да използвате опцията за разширено захранване, която повечето съвременни PoE суичове предлагат или да поставите допълнителен суич в близост до камерата.
  • Това, с което сме се сблъсквали доста често в практиката ни при работа с клиенти е пропуск при водоустойчивата изолация на кабелите. Тъй като камерите за употреба на открито са конструирани така, че да бъдат прахо и влаго устойчиви със степен на защита IP66, IP67, IP68 и др., някак се пропуска това, че кабелните връзки също трябва да бъдат защитени. Ако не са, това води в кратък период до корозия на връзките и загуба на сигнал. Всъщност процесът на изолиране на кабелите е наистина лесен и за него са необходими само водоустойчива залепваща лента и водоустойчивият комплект връзки, който ще откриете във всеки пакет с камера за употреба на открито.
  • Очакването, че един модел камера може да се използва за всичко, а освен това и да бъде перфектна във всяка ситуация можем да наречем вредно, защото рано или късно ще Ви донесе разочарование. Споменаваме тази ситуация заради едно от основните изисквания на почти всеки решил да потърси сигурност чрез система за видеонаблюдение - най-ниска цена за камера "пенкилер". Разбира се, има модели камери, които ще свършат отлична работа в повече от една ситуация, но те със сигурност не са с най-ниската цена. Тук някой може да каже, че твърдим това, защото продаваме камери. Да, но няма да бъде прав. Защо? Да речем, че искате да наблюдавате дадено място при следните условия: само в слънчеви дни, а светлината пада под перфектен ъгъл, за да го осветява; снимате само през деня и нощем не се интересувате какво се случва; сигурни сте, че най-бързите обекти, които ще се наложи да записвате се движат с не повече от 5км/ч; никой няма да пожелае да навреди на охранителните камери. При такива условия не се сещаме за камера, която да не се справи отлично със задачата си. Да, но реалният свят е друг и много често се очаква камера, която снима перфектно в такива условия, да може да улови регистрационен номер на автомобил на 30м. разстояние през нощта, без никаква налична светлина. Това, което трябва да запомните е, планирането на видео охранителната система е в основата на добрия краен резултат и е много важно преди да започнете, да си отговорите на въпросите - за какви рискове искате да се застраховате чрез видеонаблюдението и с каква и колко детайлна информация искате да разполагате в записите си.

Надяваме се, че ще сме полезни на тези от Вас, които ще инсталират система за видеонаблюдение на първи път, а и на тези, които веднъж вече са допуснали някоя от изброените грешки, да направите инсталацията безпроблемно. А ако искате всички да проработи безпроблемно от първия път разчитайте на услугата ни за монтаж на видеонаблюдение