Системата за видеонаблюдение играе важна роля за сигурността в дома, в офиса и на много обществени места. Ето защо е много важно да сте сигурни, че работи правилно. Няма нищо сложно в поддръжката, но за сметка на това, ще получите увереност, че разполагате със сигурна техника, която няма да ви предаде. И така. Какво трябва да правим регулярно?

Много е важно да се грижим за чистотата на обектива на видеокамерата, както и на защитното стъкло (или друг материал), които го покриват. Фин пласт прах върху обектива вероятно няма да ви направи впечатление през деня, но може драстично да намали качеството на изображението през нощта, когато се включи IR подсветката. Това в много голяма степен се отнася и до почистването на паяжини. Как трябва да почиствате обектива на камерата за видеонаблюдение? Първоначално отстранете праха със струя въздух, като за целта може да използвате въздушна помпа или спрей със сгъстен въздух (от малко по-голямо разстояние). След това отстранете по-силно залепналите частици с фина мека четка, а за идеален ефект използвате течност за почистване на оптика и/или микрофибърна кърпа. Бъдете сигурни, че отделената 1 минута за всяка камера ще отблагодари точно, когато най-малко очаквате.

Направете правилната настройка и проверявайте редовно дали системното време е правилно. Неправилната настройка ще ви докара много главоболия, когато се наложи да търсите записите от дадено събитие. В тази насока може да направите няколко неща. Настройте записващото устройство да използва Network time protocol (NTP), като му зададете определен период от време, през който да опреснява точността на часа от сървър като time.windows.com например. Може да въведете часа и датата и ръчно, но при този вариант препоръчваме да обръщате по-често внимание дали са правилни и да ги донастройвате, ако е необходимо. Ако използвате десктоп приложение може да изберете настройката за синхронизация с часа и датата от компютъра (повече приложения го позволяват). Не забравяйте да настроите синхронизацията на времето на камерите с това на записващото устройство.

Променяйте редовно потребителското име и паролата си за достъп до системата си за видеонаблюдение. Препоръчваме да правите това не само за достъпа до записващото устройство, но за отделните камери. Звучи като малко тежка задача, но, ако го вкарате в графика си на 4 месеца, с времето ще се убедите, че отнема не повече от 10 мин. (все пак зависи колко са устройствата). Защо да го правите? Освен голямото удобство и сигурност, които носят системите за видеонаблюдение, те са и едни от често атакуваните звена от хакери. Редовната промяна на данните за достъп и използването на сигурни пароли (над 12 символа, включващи големи и малки букви, цифри и специални знаци) прави информацията ви в пъти по-защитена.

Полагайте необходимата грижа за твърдия диск на системата. Не е необходимо нещо специално. Просто избягвайте да поставяте записващото устройство във влажно или прекалено запрашено помещение. Не допускайте удари или по-силни вибрации особено, когато твърдият диск работи. Сканирайте през определен период (например 6 месеца) твърдия диск за наличие на така наречените лоши сектори - повечето съвременни записващи устройства имат такава функция. Откриването им ще накара системата да ги “отдели” от здравите сектори и няма да допуснете загуба на информация, тъй като системата няма да ги използва повече. Имайте предвид, че наличието на лоши сектори (bad sector) е сигнал за вас, че трябва да смените твърдия си диск с нов, колкото е възможно по-скоро.

Надяваме се, че разбирате колко е важно да поддържате системата си за видеонаблюдение в добра форма, за да разполагате с нея в точните моменти, когато е необходима. Планирайте описаната по-горе профилактика (в повечето случаи отнема не повече от 30-60 минути) и ще радвате дълго време на безпроблемно работещи устройства, които да се чувствате много по-добре защитени.