Няма нужда да сте експерти по фотография, за да разбирате основните принципи в работата на камерите за видеонаблюдение и защо скоростта на затвора играе важна роля при заснемането при ниска осветеност.

В следващите редове ще се опитаме да обясним ролята на експозицията и скоростта на снимане, като ви дадем и някои примери.

Когато има малко светлина, изображението от системата за видеонаблюдение могат да изглеждат призрачно. Всъщност статичните обекти ще изглеждат прилично, но движещите се ще бъдат неясни и размазани.

Скоростта на затвора ни показва времето, през което сензорът е бил изложен на светлина. Експозицията се получава като се комбинират скоростта на затвора с ширината на отваряне на блендата (F числото). На практика повечето камери за видеонаблюдение автоматично отварят блендата максимално, оставяйки скоростта на затвора като ключов променлив параметър. Ние ще се фокусираме върху скоростта на затвора, а характеристиките на блендата ще оставим за следваща публикация.

Ръчна и автоматична скорост на затвора

Охранителните камери по подразбиране имат автоматичен контрол на затвора (почти на 100%). Това означава, че камерата сама ще избира и регулира скоростта си на снимане без да е нужно вие да се намесвате. При по-силно дневно осветление скоростта на снимане може да достигне например 1 / 1000s, но при липса на светлина скоростта на затвора се забавя до 1 / 30s или още повече. Повечето модели камери позволяват контрол над максималната и минималната скорост на затвора, което позволява да контролирате процеса в голяма степен. Обикновено това не се налага, тъй като всички големи производители правят хиляди тестове на продуктите си, за да постигнат винаги перфектни резултати при всякаква светлина.

Променлива (автоматична) скорост на затвора

Могат да варират от много високи скорости над 1 / 1000s (една хилядна от секундата) до много ниски 1 / 2s или дори по-големи. При нормални обстоятелства високите скорости не биха били проблем през силно осветената част от деня. Но при бавните скорости, например 1 / 30s, размазването може да се види дори при малко по-бързо ходещ човек. За съжаление прагът, в който се вижда размазването може да варира в широки граници, тъй като е съвкупност от работата на повече от една от основните характеристики на камерата, но, опитайте да зададете минимален праг на скоростта на затвора 1 / 30s и проверете резултатите при нощни снимки, за да сте сигурни, че настройката е добра за вашата камера. Ако обаче искате да имате ясен образ от движещ се автомобил е твърде вероятно да се наложи да вдигнете минималната скорост на затвора до 1 / 60s, че дори и повече в зависимост от скоростта на преминаващите автомобили. Имайте предвид, че колкото по висока е минималната скорост, която зададете, толкова повече светлина ще е необходима на камерата, за да създаде правилна експозиция. Може да се наложи дори да помислите за поставяне на допълнително осветление за през нощта.

Фиксирана скорост на затвора

В някои специфични ситуации (изключително рядко) може да се наложи да използвате фиксирана скорост на затвора. Такава ситуация е например заснемането на регистрационни номера на автомобили, а скоростта, която ще ви позволи да различавате ясно цифрите на регистрацията е 1 / 320s или по-висока.

За какво да внимаваме? Голямата част от производителите регулират автоматичната скорост на затвора да не бъде по-ниска от 1 / 30s, но пазара е буквално залят от евтини камери, при които се използват много по-ниски скорости, което е предпоставка за много неясно изображение при ниска осветеност. Още нещо. Цифровото премахване на шумовете в изображението са много полезна функция до определени нива. При прекомерно високи нива на премахване на тези шумове обаче се “постига” ефект на размазано изображение. Допълнително при камерите с много широк динамичен обхват също може да се забележи ефект на размазване, тъй като при тях се използва комбинация от няколко експозиции, за да постигането на този широк динамичен обхват (WDR).

Разбира се, всичко е поправимо и с правилните настройки или първоначалният точен подбор на камера, ще имате отличен резултат.