За 5G се говори много активно през последните години и ето, че днес (средата на 2021 година) вече е свободно достъпен за крайните потребители и в България. По-висока скорост за пренос да данни и... Какво означава на практика това за видеонаблюдението?

Със сигурност 5G ще повлияе на пазара на охранителните услуги, а очакването е камерите за видеонаблюдение да станат най-продаваните 5G устройства още през следващата година. Разбира се, причината за това е все по-широката употреба на видеонаблюдение в охраната и управлението на обществени дейности.

5G производителност

В зависимост от покритието на на мрежата скоростите на 5G могат да превишат 1,8 Gbps, което означава, че един филм с размер около 4GB ще се изтегли само за няколко секунди. Другото огромно предимство на новата 5G мрежа е възможността за свързване на много повече устройства към една клетка.  Ако при 4G това са няколко хиляди устройства, с 5G технологията този капацитет се увеличава до няколко милиона устройства. Огромното предимство на 5G - забавянето (latency) в комуникацията между устройствата, които използват 5G свързаност ще се сведе до под 5 милисекунди, което на практика е стойност незабележима за човешките сетива. Именно това незабележимо забавяне прави възможно използването на автономни превозни средства, както и дистанционната хирургия. В сферата на видеонаблюдението ниската латентност означава по-точно управление и мониторинг в реално време, а големият скок ще бъде в поддръжката на 4К и 8К. Разбира се и качването и прегледа на големи видеофайлове от облачна услуга ще отнемат секунда, а анализът на видеозаписи в реално време от разстояние ще премине на ново ниво.

Видеонаблюдение като услуга (VSaaS)

Благодарение на по-добрата свързаност, която осигурява 5G мрежата, вече е факт и новата услуга, чрез която сигналите и записите от локалната система за видеонаблюдение се съхраняват и обработват от облачна платформа. Чрез услугата се отпада необходимостта дори от закупуване на оборудване, тъй като то може да бъда заплащано под формата на месечна такса. Чрез услугата отпада необходимостта от първоначална инвестиция, която е много случаи може да се окаже тежест за домашния или фирмен бюджет.

Потребителски страхове

С бързата свързаност идват и някои разумни (други не чак толкова) страхове у потребителите за защитата на тяхната неприкосновеност и по-точно страховете им от хакерски атаки. На теория 5G мрежата предоставя възможно най-високата сигурност до момента, заради по-доброто криптиране на информацията, но тук е важно да се разбира споделената отговорност между операторите и потребителите към сигурността на данните. Всеки потребител трябва да има елементарна "хигиена", когато става въпрос за защита на личната му поверителност и употребата на мрежови устройства. Това включва употребата на сигурни пароли за достъп и редовен ъпдейт на софтуера, който използва.

Алтернативата на кабелите за пренос на информация със супер висока скорост вече е факт и се казва 5G. Време е да я приемем и да се възползваме, като извлечем максималното от нея.