Много хора смятат, че след като WFI IP камерата предава данни безжично единственото, което трябва да направят, за да заработи системата им за видеонаблюдение е да монтират камерата на точното място (в обхвата на WIFI рутера или WIFI NVR-a) и няма да има нужда да окабеляват трасето. Това би било идеален вариант, но случаят не е точно такъв. За да работят камерите (каквито и да са те) им е необходимо захранване, а използването на батерии в система за видеонаблюдение е несигурно решение, тъй като е възможно да се наложи смяна на батериите в най-неподходящия момент. Във всички случаи до камерата е необходимо да достига кабел за захранване. Така че не си мислете, че ще се разминете с поставянето на кабел :).

Ако използвате обикновена IP камера, може да поставите комбиниран мрежови кабел. Удобството на този вид кабел е, че в него е комбинирана мрежовата връзка (FTP кабел) и кабел за захранването. Така ще избегнете полагането на два кабела.

Както вече стана ясно, полагането на поне един кабел е практически задължително. Затова най-добрият вариант, който Ви предлагаме е да използвате система за видеонаблюдение с PoE камери. Захранването им преминава по мрежовия кабел, като така е необходим само един единствен FTP или UTP кабел. В този вариант камерите се захранват чрез суич, който да може да "достави" захранването - PoE switch. Въпреки малко по-високата цена на комплектите за видеонаблюдение с PoE IP камери, необходимостта от по-малко окабеляване компенсира цената, а удобството е явно в полза на PoE.

Като допълнение може да отбележим още един голям минус за WIFI камерите - цената. 

Възможно е в бъдеще технологията за безжично предаване на електричество да излезне от лабораторните условия и наистина да стигнем до момента, в който няма да имаме нужда от окабеляване. Това обаче е в сферата на добрите пожелание към момента.