Изборът на подходящи камери за видеонаблюдение за вашия дом или бизнес може да се окаже нелесна задача, още повече, че пазарът предлага голям избор от камери с различни размери, дизайни, специфична функционалност, резолюция и т.н.


Ще Ви дадем някои насоки и отговори на въпросите, които е добре да си зададете, когато обмисляте изграждането на система за видеонаблюдение и сте поставени пред избор на камера за видеонаблюдение.

Дискретно или респектиращо видеонаблюдение?

В зависимост от наблюдавания обект, може да се определи дали трябва да изберете дискретна охранителна камера или такава, която е с по-големи размери. По-големите камери могат да осигурят възпиращо действие у хората решили престъпят Вашата "крепост", но в други случаи дискретността е водеща. Някои дискретни камери са наистина малки. Толкова малки, че могат да бъдат монтирани дори в шпионката.

За вътрешна или външна употреба?

Повечето IP камери са в състояние да работят както на открито, така и на закрито. Средата, в която ще се използват, може да определи какво ви е необходимо. Важни фактори, които трябва да се вземат предвид, са монтажът и корпусът. Например: ако камерата е предвидена за употреба само в закрито сухо помещение, не е необходимо да плащате повече за корпус със висока защита от прах и влага. Помислете и за климатичните особености на Вашия регион.


Какво пространство трябва да покрива системата за видеонаблюдение?

Размерът на площта, която искате да наблюдавате, ще бъде един от факторите, които трябва да вземете предвид при избора видеокамери и проектирането на охранителната система за видеонаблюдение. Ако площта е твърде голяма, тогава може би изборът на  PTZ камери би бил адекватно решение, тъй като те могат бъдат "обхождат" предварително зададена зона, а и дават възможност за приближаване (zoom) на дадено място. Недостатъкът на този тип камери е цената. По-малките зони на наблюдение могат да се "покрият" със статични камери, като ако е необходимо може да увеличите техния брой.

Резолюция и детайли

Съвременните камери видеонаблюдение създават изображения с висока резолюция, както никога досега. Резолюцията, необходима за наблюдение на вашия дом или офис, ще се определя от размера на зоната, която трябва да се следи.

Малките зони, като офиси например, обикновено не изискват камери с висока резолюция. За подобно наблюдение, би била достатъчна и разделителна способност от 720P, въпреки че препоръчваме 1080P (Full HD резолюция), тъй като разликата в цената е минимална.

В случай, че наблюдаваното пространство е магазин например, е добре да изберете камери с по-висока резолюция, тъй като те ще ви дадат възможност да получите по-чисто изображение ако се появи нужда да увеличите дадено пространство от запис.

Какво е наличното осветление?

Осветлението е изключително важен фактор, който трябва да се има предвид при закупуване на охранителни камери. Независимо дали камерата ще бъде поставена на закрито или на открито, наличното количество светлина се променя през целия ден, а освен това през различните сезони също се променя.

Важно е да се определи дали подът произвежда отражение, дали има отблясъци, които попадат върху камерата и могат да повлияят на изображението. Модерните камери за нощна охрана са проектирани да улавят ясно изображение и при минимално количество светлина чрез използване на технологии като IR филтри и изкуствено осветление.

Необходим ли е записът на звук?

Някои съвременни камери за видеонаблюдение дават възможност слушане на живо, запис на звук или дори обратна връзка с камерите за излъчване на звук. Въпреки че в огромната част от случаите не е необходимо, инсталирането на камери с аудио възможности дава допълнителни ползи за сигурността ви.

Предвиждате ли разширяване на системата в бъдеще?

Рано или късно се стига до нуждата от добавяне на още една или повече камери. IP камери предлагат възможност за свързване и чрез безжична (WIFI) мрежа, което прави добавянето на нови камери по-лесно от всякога. Въпреки удобството от безжичната връзка, винаги е необходимо да свържете камерата към захранване. Т.е. при всички случаи е необходимо прокарването на кабел до камерата. За добавянето на допълнителна IP камера, свързана чрез кабел, може да е необходимо да добавите мрежов суич с повече портове.

Какви са изискванията за съхранение на видео?

Съхраняването на кадрите от охранителните камери, изисква NVR с подходящ капацитет на твърдия диск за съхранение. В зависимост от това, дали вашите охранителни камери ще записват двадесет и четири часа на ден или само когато е открито движение в охраняваната зона, ще се определи нужният размер хард диск.

Мнение

Винаги можете да изберете най-евтиния вариант и да монтирате някаква система за видеонаблюдение. Абсолютно не Ви препоръчваме да правите това. Пазарът е залят с комплекти камери за видеонаблюдение с по 4, 5 и 6 камери и записващо устройство на обща стойност 100 лв. Не се подлъгвайте. Ще направите "страхотна сделка", но ще получите и същия "страхотен" продукт. И когато (не го пожелаваме на никой) се случи нещо, което трябва да видите на запис, няма да може да разчитате нито на запис, нито на картина, а ако случилото се е в тъмната част на деня, вероятно ще може да видите само мъглява сянка. И все пак изборът е Ваш. Ние Ви препоръчваме да бъдете разумни.