При асемблиране на система за видеонаблюдение за първи път, обикновено хората не знаят откъде да започнат. Това донякъде е нормално предвид факта, че има много неща, за които трябва да се помисли. Но в началото на всичко стои един сравнително по-елементарен въпрос - колко камери ще са ми необходими? За съжаление няма един правилен отговор дори на този въпрос, но като насока може да използвате следното:

  • Обикновено за охрана на жилище са необходими от 2 до около 6 камери.
  • За бизнес нужди в повечето случаи броят на камерите варира от 8, през 16, 32 и до т.н. в зависимост от размерите на бизнеса.

Ще ви дадем някои насоки, които да вземете предвид, когато определяте необходимия брой камери за системата си за видеонаблюдение.

Отново опираме до планирането. Често пренебрегвана стъпка, която обаче е много вероятно да ви спести пари в перспектива. Да речем, че вече сте наясно, че имате нужда от видеонаблюдение. Купувате 3 камери и 4 канално записващо устройство. Всичко е чудесно, но както обикновено се случва, 3 камери се оказват недостатъчно, за да покрият всички зони и се налага да монтирате още 2. Тук вече спестените няколко лева от закупуването на 4 канален видеорекордер са ви изиграли много лоша шега, тъй като се имате нужда от 5 канала и ще трябва да купувате втори рекордер. Ако обаче бяхте направили още в началото правилно изчисление на необходимия брой камери, щяхте да сте закупили 8 канална записвачка (която е значително по-евтина от 2 четири канални), а сега да трябва да закупите само допълнителните камери.

Ако в началото сте наясно с броя камери, които ще монтирате, най-вероятно имате план за техните позиции, което ви дава отлична отправна точка за необходимите спецификации на всяка камера. Но да разгледаме стъпките, през които препоръчваме да преминете малко по-подробно.

С какъв бюджет разполагате?

Разбира се трябва да поставим този въпрос. Колко сте готови да инвестирате в системата си за видеонаблюдение? Ако вече сте определили, оставете малко сумата да "отлежи", защото може да се наложи да я коригирате.

Колко зони трябва да обхване видеонаблюдението?

Сега игнорирайте бюджета, който определихте по-рано и започнете да съставяте списък на всички области, които трябва да обхванете със системата. След като сте описали всички зони (нека наистина да са всички) вече имате максималния брой камери, които биха били необходими.

Комбинирайте няколко зони в една камера

Вероятно в списъка, който съставихте, има 2, 3 или дори повече зони, които може да обхванете с една камера. Ако откривате такива зони може да помислите да използвате PTZ или камера с "рибешко око", с които да покриете 360 градусово поле. Освен това може да ви е от полза да направите елементарна схема на имота си и да нанесете камерите на нея. Така ще получите визуална представа за разположението и опциите за оптимизация на броя. След като вече имате броя камери и сте наясно с тяхната роля в системата, можем да се върнем към въпроса с бюджета.

Бюджета

Разполагате с бюджета, който сте определили по-рано и броя на камерите, които са необходими. В перфектния случай бюджетът ви е достатъчен. Често обаче предвидената сума не е достатъчна. Но това също е добре. Все пак имате план.

Много често при недостатъчен бюджет се появява "изкушението" да закупим по-евтин видеорекордер, а със "спестените" пари за вземем още 1, 2 или 3 камери.

Когато започвате да изграждате системата си за видеонаблюдение по-добре отделете по-голяма част от бюджета си за записващото устройство, отколкото за по-голямо количество камери.

Ето защо не трябва да пропускате планирането на зоните за наблюдение и да се ориентирате само от бюджета си. Ако знаете колко камери действително са ви необходими ще предвидите броя канали, с които трябва да разполага записващото устройство и няма да поставите ограничение на размера на системата си още преди да сте започнали изграждането ѝ. След като спестите малко пари, ще имате възможност да добавите нова камера.

И така. Вие решавате, колко камери ще използвате, но практиката ни показва между 2 и 6 камери за домашна употреба и 8 или повече за бизнес нужди. Ако имате нужда от съвет при избора, ще се радваме да ви съдействаме.