WizSense e съвкупност от технологии използвани в серия от продукти с марката Dahua, които чрез вградения изкуствен интелект (AI) автоматизират ежедневните задачи, свързани с наблюдение и охрана, а благодарение на най-новата си версия 3.0 на SMD (Smart Motion Detection), се достига ново ниво на точност от 99% при разпознаването на хора и превозни средства.

Кои са технологиите в основата на WizSense?

SMD Plus

Какво е SMD Plus?

Един от много често срещаните проблеми при откриване на движение са фалшивите аларми, които се получават от преминаване на домашни любимци, падащи листа, движение на клони, водни капки, светлини и т.н. Освен това, когато трябва да намерим важно за нас събитие в записи от няколко десетки часа, понякога се налага да отделим не по-малко време в преглеждане.

Благодарение на подобреното разпознаване на движение и употребата на самообучаващ изкуствен интелект, SMD Plus технологията разпознава безпогрешно човешката фигура или превозните средства.

Какви са ползите?

Чрез точната филтрация на фалшивите аларми се постига почти 100% ефективност и самостоятелност на системата за видеонаблюдение.

Лесна настройка

Чрез поставянето на една единствена отметка функцията може да бъде активирана или деактивирана.

Бързо търсене

Чрез филтриране на записите с критерий хора или превозни средства се спестява много време при преглед на записите.

Охрана на периметър

Каква е ползата на практика?

Чрез предварително определена граница се определя охраняван периметър. Чрез употребата на изкуствения интелект се разпознава пресичането на границата от човек, а съобщение за настъпилото събитие може да бъде изпратено на мобилното приложение или да задейства така наречената активна защита - звукова и/или светлинна аларма на място в реално време (за моделите камери, които го позволяват).

Термична картина

Живеем в ситуация, в която измерването на температура е много важна за безопасността на околните. Нарастването на търсенето на подобен тип камери, доведе до по-голяма конкуренция в предлагането им, а това ускори развитието на технологията и намали размерите и цените на предлаганите продукти. Термокамерите на Dahua оборудвани с WizSense технологията предлагат функционалност, която може да бъде използвана в широк кръг от случаи. От магазини, през фабрики, складове, бензиностанции и т.н.

Какви са предимствата?

Чрез използване на термовизията, може да разчитате на денонощна сигурност при всякакви метеорологични условия в това число непрогледна мъгла, мощна буря, силен снеговалеж и т.н. Чрез употребата на AI алгоритмите могат да предложат отлична производителност и да реагират адекватно при различни ситуации включително охрана на периметър, засичане на дим защита от пожари.

AI кодиране

Благодарение на компресиращите кодеци H.264, H.265, H.265+ и др. имаме възможност да използваме записи висока резолюция, които в същото време заемат по-малко място на твърдия диск.

Какво е AI кодирането?

Dahua правят следващата стъпка при съхранението на данни чрез употребата на AI. Тенденцията към видео с все по-висока резолюция означава и по-големи разходи за съхранение на записите. AI coding-a на Dahua поставя на преден план човешката фигура или автомобила, като резервира качествената картина в зоните, в които са тези обекти, а за бекграунда намалява значително потока на предаваните данни с идеята да се спести място. По този начин се постига до 50% намаляване на обема данни дори в сравнение с H.265+ кодирането.