В голяма част от случаите, когато се поставя система за видеонаблюдение, наблюдаваният обект е къща. Избрали сте камерите да бъдат с жична връзка с NVR устройство и останалите компоненти на системата. IP камерите с жична връзка са значително по-евтини и предлагат възможност за стабилен пренос на данни на значително по-големи разстояние от тези камери, които предлагат безжична връзка. 

Обикновено в домашни условия WIFI рутера за интернет се използва и за системата за видеонаблюдение. Ако искате да добавите няколко камери на фасадата на къщата, можете да използвате по един комбиниран кабел (за захранване и данни) за всяка камера и да ги свържете към портовете на рутера (обикновено има 4 такива порта на рутерите, които предоставят операторите, предлагащи интернет). Това означава, че при такава обичайна ситуация, може да използвате 3 от портовете на рутера, за да свържете 3 камери за видеонаблюдение, а четвъртият порт, за да свържете NVR-а. Поставяйки рутера си възможно най-близо до предната фасада на къщата ще са Ви необходими около 30-40 метра окабеляване (грубо казано), за описаната система. Какво ще стане, ако решите да поставите видеонаблюдение и в задния двор на дома си?

На първо място ще са Ви необходими повече портове за връзка на допълнителните камери и значително по-голямо количество кабели, тъй като ще трябва да обиколите цялата къща. Може да добавите един суич и да свържете камерите към него. При всички положения обаче, ще е необходимо да изберете къде да го поставите - дали по-близо до предната фасада, за да е удобно мястото за предните камери или до задната, за да е по-близо да камерите за задния двор. Каквото и да решите ще трябва да направите окабеляване от рутера си за интернет достъп до суич-а.

Какво може да направите?

Нашето предложение да използвате втори безжичен (WIFI) рутер, който може да позиционирате в близост до задната фасада. Разбира се, той трябва да е в обхвата на безжичната мрежа на първия рутер. Необходимо е единствено да го настроите втория си рутер да повтаря сигнала на първия и Вашата мрежа вече ще е с достатъчно голям обхват, за преминете към свързването на камерите за задния двор с втория WIFI рутер, като използвате минимално количество допълнително окабеляване. Подходящ модел рутер, който ще свърши работата за около 30 лв е моделът TP-LINK WR841N, а настройката му е изключително лесна. По този начин можете да разширите обхвата на мрежата си неколкократно, а ако е необходимо дори да поставите няколко рутера, които да разширяват сигнала, без да е нужно да полагате стотици метри кабел.

Струва Ви се сложно? Ние можем да изпълним задачата вместо Вас.