Тъй като технологията при IP камерите се развива непрестанно и изображенията с ултрависока резолюция вече са нещо обичайно, управлението на мястото за съхранение на записите и трафикът на данни, особено за по-големите охранителни системи, става наистина от първостепенно значение. Постоянната нужда от повече място за съхранение и/или нуждата от по-голяма пропускливост на данни в системата ще увеличи значително разходите за поддръжка.

Има различни технологии за решаване на този проблем, но предизвикателството може да е по-сложно от просто компресиране на файловете. В повечето случаи става въпрос за намиране на баланс. Баланс между достатъчно компресирани файлове, които да заемат минимално място на твърдия диск, като същевременно се запазва максимално качеството на изображението, особено в областите, които са важни. Това обичайно са зоните в охраняемата зона, където преминават хора, автомобили и други важни детайли. Важно е да сте сигурни, че в тези области ще имате достатъчно ясно изображение, което да използвате при необходимост.

Точният баланс може да бъде намерен чрез технологията ROI (Region of Interest). Чрез нея имате възможност да изберете, в кои зони изображението да запази максимално качество и в кои може да бъде бъде пренебрегнато.

Съсредоточете се върху най-важното

Необходимо е само да очертаете важните елементи от зрителното поле на камерата, като използвате настройките ѝ, а технологията ще компресира останалите елементи до степен, която желаете, за да постигнете значително намаляване на количеството данни, които преминават през мрежата и, които се записват на твърдия диск.

Гъвкавост

Винаги може да промените зоната или зоните, които смятате за важни. Допустимо е да се очертаят няколко зони, които може и да са различни по размер. Важно е да се спомене, че повечето камери, които предлагат ROI функционалност, имат и обратна ROI функционалност т.е. може да изберете важните зони да са извън очертаните полета.

Спестете си пари

Основната функция на ROI всъщност е да пести пари, чрез спестяване на ресурси. А, ако комбинирате ROI с опция за запис само при наличие на движение (промяна в изображението), ще получите повече от забележим ефект, без значение от размера на системата Ви за видеонаблюдение.