Отговорът на този въпрос няма как да бъде еднозначен, защото съществуват огромен брой модели и ситуации, но в следващите редове ще разгледаме някои често срещани възможности за монтиране на камера за видеонаблюдение. За да дадем колкото е възможно по-комплексен отговор, ще започнем и малко по-отдалеч.

Планиране

В никакъв случай не пропускайте тази стъпка! Напротив. Приемете, че доброто планиране ще Ви спести много работа, пари, вероятно в някои случаи и нерви, а резултатът от разумното планиране обикновено е много близък до това, което сте очаквали като резултат. Изборът на правилните места на камерите е важен от гледна точка на оптималното покритие на наблюдавания обект, а мястото на записващото устройство е важно, за да се намали дължината на използваните кабели. Използването на по-къси кабели при всички случаи е по-добрият вариант особено, ако сте избрали за системата си аналогови камери, но важи в голяма степен и за IP системите.

Определете, кои са ключовите места в обекта, който ще охранявате, през които места някой може да получи достъп до собствеността Ви. Анализирайки тази информация ще можете да определите какъв размер трябва има системата Ви за видеонаблюдение. За наблюдение на закрито поставете камера в един от ъглите на помещението, който дава най-добра гледна точка към местата за влизане. Направете така камерата или камерите в помещението, че да не остават места без наблюдение. Ако прозорците и вратите са на една или две от стените и са на съседни стени, вероятно ще успеете да "минете" само с една камера за това помещение. Ако обаче тези входни точки са на срещуположни стени, силно препоръчително е да използвате 2 или повече камери, които да разположите така, че всяка да може да вижда другата.

За наблюдение на открити пространства изберете места на камерите на височина над 3 метра, за да не могат лесно да бъдат достигнати и отново съобразете разположението им така, че дори и минимално да се застъпва зрителните полета, за да не допускате полета без наблюдение.

Избор на метод за предаване на данни

Ако сте предпочели да използвате камери, които предават сигнала си чрез WIFI трябва да предвидите захранване за тези камери. Може да изберете местата им да са близко до електрическите контакти (това обикновено води до компромис с позицията на камерата) или да направите специална мрежа за целта. Ако сте избрали система, която да предава данните си по кабел, имате опция да използвате комбиниран кабел за захранване и данни или да използвате дори само един ethernet кабел за системи, използващи PoE захранване.

Не подценявайте кабелите! Имайте предвид, че колкото по-голямо е разстоянието, по което трябва да пренесете сигнала и/или захранването, толкова по-висококачествени кабели трябва да използвате. Възможно е дори, при първокачествени компоненти на системата си да изпитате затруднения при свързването заради неподходящи кабели.

След като определите броя на камерите, методът, по който ще се предават данните, ще можете да пресметнете и какво място за съхранение на данните Ви е  необходимо, за да прибавите към уравнението и подходящ твърд диск.

Монтиране на камерата

Вече сте взели голяма част от важните решения, намерили сте изгодно цялата система за видеонаблюдение и сте я купили с безплатна доставка (между другото, на страниците на BGVIDEOSECURITY.BG имаме точно такива предложения). Обикновено в кутията на всяка камера ще откриете и всички необходимо за монтирането ѝ - винтчета, дюбели, много често и шестограм. В зависимост от повърхността, на която ще монтирате камерата, трябва да изберете кои елементи ще използвате. Ако ще правите монтаж върху бетон, вероятно трябва да предвидите и пробивна машина. Имайте предвид, че при всички положения се препоръчва да поставите изолиращ материал между стойката на камерата и основата ѝ особено, ако основата е метална. Обикновено за монтажа на една камера се използват 3 винта, които захващат основата ѝ към монтажната повърхност.

Уверете се, че пред камерата няма други обекти, като клони например, тъй като те ще попречат на видимостта при нощен режим (създават област с висок контраст и камерата вижда, само най-близкия обект).

Понякога е много изкушаващо да монтирате камерата отвътре и тя да снима през прозореца. Не го правете. Стъклото създава отражения, които през деня вероятно ще се пренебрежими, но при нощен режим ще направят видеонаблюдението Ви неизползваемо.

Помислете за движението на слънцето. Ако в определена част от деня в обектива на камерата навлизат слънчеви лъчи, това по всяка вероятност ще затрудни заснемането.

Кои места обикновено са важни?

Входната врата

За повечето от Вас може да е изненадващо, но статистиката сочи, че в повече от половината обири крадците избират предната входна врата за достъп до жилището. Колкото и очевидно да е това, камерата на главния вход е от огромно значение и тя трябва да следи кой влиза и кой излиза.

Задни и странични врати

Не ги пропускайте. Ако ще имате видеонаблюдение, нека бъде както трябва. Алтернативните входове винаги са примамливи за неканени посетители. Съобразете поставянето на камерите си така, че да ги виждате при всякакви условия.

Двор, гараж

Входът на гаража трябва да също да бъде една от водещите точки, които да наблюдавате непременно, а наблюдението на двора Ви дава спокойствие и когато децата лудуват навън.

Наблюдение на интериора

За много хора това е прекалено що се отнася до жилището им и личното пространство и разбира се това е въпрос на личен избор. Може да изберете да поставите или не охранителни камери в дневната, но при всички положения антрето е подходящо място.

Къде да не поставяте камери

Да, има и места, на които бихме Ви препоръчали да не поставяте видеонаблюдение. Обикновено изискването за непоставяне на камери има както морално, така и законово измерение. Не бива да поставяте камерите така, че да нарушават личната неприкосновеност на Вашите съседи. Настройте така зрителните полета на камерите си, че да наблюдават само Вашата собственост, а, ако се налага обхванете и част от обществено място, като улицата пред дома Ви, но избягвайте съседските прозорци и врати например. Понякога е наложително да се наблюдават деца или възрастни хора в спални или санитарни помещения, но в общия случай това са места къде не трябва да поставяте видеонаблюдение.

Монтиране на записващото устройство

Тъй като най-често в него се намира и дискът със записите, препоръчваме Ви да изберете място за това устройство, което е недостъпно и е под ключ.

Тествайте

Задължително, при всяко положение и условия. Уверете се, че всичко работи според плана, който сте направили. Регулирайте зрителното поле на камерата, променете вертикалния или хоризонталния ъгъл на виждане.

Почистване

Рядко се налага, ако сте поставили камерите си правилно. Все пак не е излишно веднъж на няколко месеца да почиствате обективите от прах, а понякога се налага премахването на паяжини например. Поддържайте оборудването си в безупречно състояние, за да може да разчитате на него, ако се наложи.

Монтаж на камери за видеонаблюдение

Може да помислите за опорните точки при монтажа и сами, а вероятно ще се справите отлично - всичко зависи от нивото на познанията и уменията Ви, както и от нивото на сигурност към което се стремите. Ако имате някакви колебания как трябва да се случи монтажът или искате той да бъде извършен професионално, можете да разчитате на нашите услуги.