Много често, при закупуване на система за видеонаблюдение се забравя важността на необходимото окабеляване. И ако при по-къси трасета грешките са по-пренебрежими, за дългите трасета, неправилният избор на кабели може (ще) бъде пагубен за работата на системата. Ако смятате да използвате IP (цифрови) камери, изборът на кабел е лесен - това ще бъде UTP или FTP Cat5, Cat5e и т.н.

Препоръчваме Ви тази статия от блога на Техно системс, в която е подходящо описана разликата между кабелите Cat5, Cat5e, Cat6 и Cat7. Ако трябва да я обобщим, ще кажем, че най-масово използваният мрежов кабел UTP Cat5 е подходящ за разстояния до 100 метра, ако не използвате суичове или усилватели.

На практика, ако имате една камера за видеонаблюдение, която се намира на разстояние от 100 метра (максимум) от Вашия суич, можете спокойно да използвате UTP Cat5 кабел за пренос на данните от камерата и отделен кабел със сечение поне 2х0,75mm, за захранване на камерата.

Ако използвате камера със захранване от PoE суич обаче (в този случай и за захранването и за данните се използва Cat5 кабела), силно препоръчваме да не се използва кабел по-дълъг от 70 метра. Това означава, че ако се налага да захраните PoE камера/и, която се намира на по-голямо разстояние, трябва да поставите допълнителен PoE суич на разстояние по-малко от 70 метра.

Нашата препоръка: при всички положения при трасе по-дълго от 50м. използвайте FTP кабел, тъй като в този тип кабели има един допълнителен слой, чрез който се намаляват електромагнитните интерференции и се постига по-голяма стабилност на сигнала.

За окабеляване на аналогови камери изборът може да бъде малко по-труден. LAN кабелите имат преимуществото на по-ниската си цена пред коаксиалния кабел. Един интересен момент тук е (въпреки, че не е честа практика), че един LAN кабел може да бъде използван за захранване и пренос на сигнала на две аналогови камери, ако те трябва да бъдат разположени на разстояние метър-два една от друга. Това е възможно, тъй като LAN кабела съдържа в себе си 4 двойки кабели. Така две от двойките могат да се използват за пренос на видеосигнала като използват пасивни балуни, а другите две двойки да се използват за захранването на камерите.

Процесът на планиране е от изключителна важност при проектиране на малка или голяма система за видеонаблюдение. Понякога пропускането на един малък детайл, може да доведе до много главоболия. Свържете се с нас, за да Ви предложим най-доброто решение за конкретната ситуация.