Съвременната компютърна технология се развива стремглаво всеки ден. Мястото за съхранение на данни е един от фундаментите на технологията и това е така, тъй като очевидно преди да можете да работите с някакви данни, трябва да можете да ги съхраните. Възхода на технологията обаче поставя потребителите пред важен въпрос - кой модел да избера? А тук отговор може да се получи, след като се разгледат възможностите и се запознаем с плюсовете и минусите.

HDD

HDD могат да съхраняват голямо количество информация за впечатляващо дълги периоди от време, като при липса на сериозни удари този период е няколко десетилетия. Данните се записват и прочитат от магнитна глава върху въртящия се диск, затова е необходима и голяма прецизност при работа на двата компонента. Ако нещо, например по-силен удар, накара главата да "остърже" диска, това ще доведе до повреда и загуба на данни. Разбира се трябва много да се "постараете", за да постигнете такава повреда, особено със съвременните дискове, но все пак е възможно да се случи.

SSD

SSD е сравнително нова технология, направена с идеята да замени HDD. Основното предимство на този тип твърди дискове е липсата на подвижни елементи, което ги прави неподатливи на физически удари и значително увеличава трансфера при четене и записване на данни. При появата на SSD дисковете, капацитетът им беше сравнително малък, докато сега вече могат да се закупят TB място за съхранение в един SSD.

Основните предимства на SSD пред HDD са: скорост на четене и запис; на практика липсва проблемът с фрагментирането; трудно се повреждат при механично въздействие; колкото и да са безшумни HDD, в тях има въртящ се елемент, която също дава предимство на SSD. При това положение няма какво повече да коментираме - изборът е ясен - влизаме в магазина и поръчваме SSD. Да, но нещата никога не са толкова прости. Тези предимства имат своята цена. Например, 1TB HDD в момента може да се купи аз около 90 лв., а цената на 1TB SSD е около 250 лв. Близо 3 пъти е по-висока цената на SSD.

За да не изглеждат толкова "розови" нещата за SSD трябва да споменем и, че всеки сектор от паметта на им може да се използва определен брой пъти, което в крайна сметка означава, че всички сектори рано или късно ще спрат да функционират. Животът им обаче непрекъснато се подобрява и към момента (2020 година) е около и над 8 години.

Кой вид твърд диск е по-подходящ за видеонаблюдение?

Вероятно вече всеки има свой отговор, но, нашите предпочитания все още са за HDD. Обикновено при асемблирането на дадена система за видеонаблюдение се разполага с определен бюджет, с който трябва да се съобразяваме, а разликата в цената от близо 3 пъти и условието, че устройството, в което се поставя диска за запис в системите за видеонаблюдение е винаги неподвижно, наклонява везните в полза на HDD.

И все пак, за да не отричаме напълно SSD можем да направим следното предложение - ако ще използвате NVR с поставен в него твърд диск, за да записвате случващото се в обхвата на камерите, използвайте HDD. Ако планирате да поставите 1-2 IP камери, които да наблюдавате и записвате на домашния компютър, оборудвайте го с SSD диска, за да се справя безпроблемно с всичките си задачи.

Калкулатор за необходимия капацитет на твърдия диск